Ak ste majiteľom webstránky, je veľmi pravdepodobné, že ste v poslednom čase dostali email od firiem vydávajúcich sa za jedny z najväčších webhostingových spoločností na Slovensku – Websupport, Webhouse a Forpsi.

Email od akože-websupportu vyzerá takto :

Podozrivý email od websupportu

Tento phishingový útok je zameraný na majiteľov webstránok registrovaných na doméne .sk. Upozorňuje majiteľa na koniec lehoty platnosti domény a vyzýva ku zaplateniu predĺženia. Tieto mailové upozornenia prichádzajú od webhostingových spoločností bežne a preto si nepozorný majiteľ webstránky nemusí nič všimnúť.

Tieto maily však viete identifikovať ako podvodné pri preskúmaní z akej adresy boli doručené a aká je adresa na odpoveď viď. v obrázku. Dokonca sám Gmail vás môže upozorniť na nebezpečne vyzerajúcu správu.

Phishingový email

Oberú vás o prihlasovacie údaje i peniaze.

Po kliknutí na link v správe ste nasmerovaný na falošnú stránku webhostingovej spoločnosti, ktorá od vás požaduje prihlasovacie údaje. V niektorých prípadoch máte priamo zadať údaje vašej platobnej karty do falošnej platobnej brány. Ak formulár vyplníte, odošlete tým prihlasovacie údaje do rúk phishingového útočníka, ktorý tým získa prístup do vašej domény. Ak navyše aj uhradíte poplatok na predĺženie platnosti domény, práve ste zasponzorovali niečí zahraničný účet.

Ak ste sa stali obeťou tohto phishingového podvodu, mali by ste neodkladne informovať vašu banku. Tá do určitého času vie transakciu zrušiť a zablokovať vašu platobnú kartu pre prípad, aby ju útočníci ďalej nezneužili.

Upozornenie na phishingové útoky od Gmailu

Pre viac informácií, ako vaše firemné dáta uchrániť pred vírusmi, phishingom, ransomware či iným zneužitím, kliknite tu.

O Spoločnosti Sycom s.r.o.

O vaše IT sa staráme už 15 rokov. V rámci správy IT sa zameriavame na individuálne požiadavky klienta a vysokú bezpečnosť. Naším cieľom je problémom predchádzať precíznym nastavením IT systémov, aby nedochádzalo k urgentným situáciám. Priemerný reakčný čas na najurgentnejšie prípady máme v súčasnosti 20 minút. K dispozícii tiež máte prehľadný portál, kde môžete nahlásiť vaše požiadavky a vidíte aj históriu všetkých hlásení a ich momentálny stav.